•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vejledning - Lavthældende tage - Del 2 - Forskellige former for forankring med tagmembraner

 
I den første del af vores tagfastgørelsesvejledning gennemgik vi forskellene mellem skrå og flade tage, samt den skematisk struktur og opbygning af et fladt tag og de belastninger, der påvirker det. I dette afsnit ser vi nærmere på de forskellige metoder til forankring af tagmembran. Det er nemlig afgørende, at tagmembranen og de underliggende lag fastholdes effektivt, så de ikke løsner sig i kraftig vind. Dette fremgår af "Tekniske forskrifter for tage med vandtæt tætning - Retningslinjer for skrå tage". Der skal også tages hensyn til specifikationerne i DIN EN 1991-1-4:2010-12 "Foranstaltninger til konstruktioner – Generelle foranstaltninger – Vindmål". Der er tre mulige tilgange, når det kommer til forankring: laster, bindende og mekanisk fastgørelse.

Forankring ved hjælp af belastninger

Grus og beplantning bruges ofte på flade tage for at holde tagmembranen på plads, især når den ikke er fastgjort direkte til underlaget. I mange tilfælde indgår tagbegrønning allerede som en del af byggeriets planlægning.Ved at bruge forskellige materialer til denne form for ballast, kan man samtidig forbedre tagets udseende. Lastmaterialet har også den fordel, at det beskytter tagmembranen mod solens skadelige UV-stråler.Der er dog også nogle ulemper. Den ekstra vægt fra grus eller beplantning kan belaste bygningens konstruktion. Desuden kan støv og skidt samle sig i materialet over tid, hvilket kan forhindre regnvand i at løbe ordentligt væk. Hvis der opstår en utæthed, kan det være svært at finde præcis, hvor problemet er – og i nogle tilfælde kan det kræve en totalrenovering af taget. Selve påføringen af ballastmaterialet kan også give problemer. Det udstyr, der bruges til at lægge materialet ud, kan nemlig beskadige tagets vandtætte lag. Det sker oftere, end man måske skulle tro.

Forankring med PU-limning

Når tagmembraner fastgøres med PU-limning, opstår en række udfordringer. Et limet system har ingen umiddelbar vedhæftning og skal derfor sikres i opstartsfasen. Derudover stilles der mange krav til forholdene under arbejdet – krav, som sjældent kan opfyldes fuldt ud på en byggeplads.Blandt de vigtigste faktorer er korrekt forarbejdningstemperatur, den præcise mængde lim, fugtindholdet i byggematerialerne og overfladens egenskaber på det bærende underlag. Derudover har limen en begrænset holdbarhed, og tømte beholdere kræver særlig og tidskrævende bortskaffelse – alt sammen noget, der øger arbejdsbyrden. Hver enkelt limning skal udføres individuelt, hvilket medfører et stort ekstraarbejde for entreprenøren. Samtidig skal entreprenøren kunne dokumentere, at alle forudsætninger er overholdt, hvis der skal tegnes forsikring mod eventuelle skader. Det kræver detaljeret dokumentation af temperatur, fugt, vedhæftning og overfladens beskaffenhed – noget som ofte er svært, og i praksis sjældent bliver gjort. Konsekvensen er, at entreprenøren typisk ender med hele ansvaret, hvis der opstår skader. Endelig er der også miljømæssige udfordringer. I en tid med stigende fokus på bæredygtighed er limede tagløsninger problematiske, fordi de er svære at adskille og genanvende. Bortskaffelsen er ofte ressourcekrævende – og i nogle tilfælde næsten umulig.

Forankring med PU-limning

Forankring af tagmembranen med bundne bitumenmembraner udgør altid en brandrisiko. Der skal lægges særlig vægt på brandsikring, og det er ikke altid muligt at bruge en brænder til at lime bitumen-tagmembranen på alle byggepladser (f.eks. på tankstationer). Derudover skal hver position bindes individuelt, som det er tilfældet med alle andre bundede tagkonstruktioner.

Forankring med PU-limning

Forankring med mekaniske fastgørelseselementer giver mange fordele i forhold til de systemer, vi allerede har gennemgået. For eksempel er der ingen begrænsning på forarbejdning på grund af temperatur, vejr, overfladeegenskaber eller bygningsbrug. Med hensyn til brandbelastningen er brug af mekaniske befæstelser tilladt uden certificering efter DIN 18234. Ved mekanisk befæstelse fastgøres hele tagpakken i ét trin og er derfor den mest økonomiske løsning for entreprenøren mht. monteringstid. Installationsprocessen af de mekaniske fastgørelseselementer kan udføres enten ved hjælp af et installationsværktøj eller manuelt i hånden, hvilket giver en defineret og forståelig type montering. Skal tagdækningen skilles ad, er det heller ikke noget problem at adskille de enkelte lag der medfører en miljørigtig affaldshåndtering.