Belastninger og montering
Hvad er revnet beton?
En betonplade, der hviler på støttesøjler, skaber mikrorevner fra de resulterende trækspændinger på grund af sin egen vægt og belastning. For at absorbere disse trækspændinger skal pladen forstærkes for ikke at bringe konstruktionens styrke i fare. Befæstelser udført i konstruktioner med revnet beton skal udføres med befæstelser godkendt til revnet beton. De mikrorevner, der er til stede, begrænser vedhæftningens bæreevne. Derfor skal de belastningsværdier, der er angivet i produktinformationen, tages i betragtning. Er befæstelsen egnet til revnet beton, står det altid i produktinformationen. Vælg ETA-vurderet produkt Mulighed 1 til montering i revnet og ikke-revnet beton.

Beton kvalitet
Pladsstøbt beton er normalt i kvalitet C20/25 med trykstyrke 25N/mm².
Præfabrikeret beton er normalt i kvalitet C32/40 med trykstyrke 40N/mm² eller højere, for eksempel C50/60.
Variationer i betonkvalitet påvirker befæstelsens styrke, men påvirker også monteringsforholdene ved valg af borehulsdiameter mm.
De anbefalede borehulsdiametre gælder for betonkvalitet C20/25. Med højere betonkvalitet kan borehulsdiameteren øges lidt for at skabe de bedste monteringsforhold.
Forskellige typer montering
1. Formontering
Formontage er den mest almindelige monteringsmetode, f.eks. ved brug af nylondybler og til lettere befæstelser.
2. Gennemstiksmontage
Gennemstiksmontage er den mest bekvemme fastgørelsesteknik, når der er mere end én genstand, eller hvis genstanden kræver mere end ét borehul. Hvis det er muligt, bores borehullet lige gennem genstanden, der skal fastgøres, for at undgå retningsproblemer.
3. Afstandsmontering
Afstandsmontage anvendes især ved montage på facader, hvor objektet eller konstruktionen, der skal fastgøres, skal være i afstand fra fastgørelsunderlaget. Afstandsmontering begrænser den maksimale tykkelse af emnet, der skal fastgøres, hvilket bestemmes af værdien tfix. Ved afstandsmontering udsættes fastgørelsen for ekstra momenter. Afstandsmontering kræver normalt metalankre udstyret med metriske gevind til låsemøtrikker.

Montering af gennemstiksanker
Et gennemstiksanker er en ekspanderende befæstelse, der er afhængig af, at det korrekte monteringsmoment påføres under montagen. Se produktinformation.
3. Monter ankeret med en hammer gennem emnet.
2. Rengør hullet med en børste og pumpe.
4. Spænd ankeret til det specificerede tilspændingsmoment.

Montering af betonskrue
En betonskrue er en formlåsende forbindelse, hvor der ikke er behov for noget tilspændingsmoment, udover at holde det befæstede emne på plads. Overskrid derfor aldrig de angivne maksimale ttilspændingsmomenter, da du ellers kan beskadige skruen under monteringen med fremtidigt skruebrud til følge.
2. Rengør hullet med en børste og pumpe.
3. Monter skruen med en slagskruetrækker. Må ikke spændes ud over max. tilspændingsmoment.

Til befæstelse i letbeton
Letbetonskruer monteres uden forboring. Gevindlængden og iskruningsdybden påvirker udtræksværdien ligesom letbetonens densitet, alder og kvalitet.
Derfor anbefaler vi altid, at der laves trækprøver i det aktuelle underlag. Monteringen skal udføres ved meget lave hastigheder og der må absolut ikke overskrues.

Til kemisk fastgørelse
Bor et hul og rengør hullet med en nedblæsningspumpe og metalbørste.
Klem en prøvestrimmel på mindst 10 cm ud, indtil de to komponenter er blevet blandet fuldstændigt.
Injicer ankerblandingen fra bunden af hullet op til 2/3.
Indsæt ankerstangen med en vridende bevægelse for at minimere luftbobler mellem gevindet og blandingen.
Overhold hærdetiden før montering af emnet og spænd til det specificerede moment.
Hvad betyder CE-mærkning og ETA-vurdering?
CE-mærkning
Gennem CE-mærkning certificerer producenten, at produktet overholder kravene i det gældende EU-direktiv, hvad angår produktets dimensioner, råmaterialer og det endelige produkts design. Krav til CE-mærkning gælder for alle befæstelser omfattet af en harmoniseret standard.
ETA-vurdering
ETA (European technical assessment) er, som navnet antyder, en mere teknisk orienteret vurdering, som tager udgangspunkt i produktet i dets anvendelsesområde eller i en specifik anvendelse. Test og certifikater skal udføres af et europæisk godkendt certificeringsorgan.
Myndighedskrav og anbefalinger
Regeringen og Rigsdagen regulerer og stiller krav til opførelse og kontrol af bygninger for at sikre bygningskvaliteten. Ikke kun kvalitet og implementering, men også krav til ergonomi, sundhed og økonomi.
Ved valg af befæstelser anbefaler vi de retningslinjer, der skal følges.