Vejledning - Vælg det rigtige betonanker - Del 1 - Introduktion


Hurtig guide til valg af den rigtige befæstelse i beton

 
Det er her din rejse ind i befæstelsesverdenen begynder, når du skal befæste i beton. Som producent af befæstelser har vi et ansvar, og vi vil gerne hjælpe dig med at gøre det så nemt som muligt at vælge den rigtige befæstelse. Vi ved, at en befæstelse vil være vellykket og sikker, hvis du følger visse grundlæggende regler og monteringsvejledninger. Vores lynkursus informerer dig på en enkel og lærerig måde om vores forskellige produkter og deres egenskaber og hvad der adskiller dem.

1. I hvilket byggemateriale skal befæstelsen udføres, og hvad er kvaliteten af grundmaterialet?
2. Hvilke ydre forhold skal befæstelsen klare?
3. Hvilken type belastning udsættes befæstelsen for?

BETON
Det mest almindelige byggemateriale. Beton bruges hovedsageligt i industribygninger på grund af sin høje styrke. I husbyggeri anvendes beton i fundamenter, bærende konstruktioner, skakte og trappeopgange. Alle ekspanderende befæstelser, men også kemiske ankre, er velegnede til brug i beton. Begrænsningerne er indbyrdes afstand og kantafstand.
 
MASSIV MURSTEN
Et meget almindeligt byggemateriale. Mursten bruges mest i enfamiliehusbyggeri. I industrielt byggeri bruges mursten mest i indvendige vægge og i skalvægge. Alle ekspanderende befæstelser er velegnede til brug i mursten. Begrænsninger er indbyrdes afstand, kantafstand og størrelsen af fastgørelsen.
 
HULSTEN
Et meget almindeligt byggemateriale. Hule mursten bruges normalt som murværk i indvendige vægge og facader samt i konstruktioner, hvor der er behov for varmeisolering af en art. Egnede befæstelser i hule mursten er nylondybler med lang ekspansionszone, men også sprøjtemasse med perforeringsmuffe eller netstrømpe. Begrænsninger i brugen er de samme som for massive mursten.
NATURSTEN
Almindelig i byggearbejder som facademateriale og gulvmateriale. De fleste ekspanderende befæstelser samt kemiske ankre kan bruges i natursten. Begrænsninger i brugen er indbyrdes afstand og kantafstand. Natursten revner dog let på grund af dens uelasticitet og skørhed.
LETBETON
Er et let materiale og derfor relativt almindeligt i forskellige typer bygninger. Letbeton, for eksempel Siporex, anvendes hovedsageligt i skillevægge og skillevægge, men kan også anvendes i bærende konstruktioner. Letbetonskrue, letbetondybel, nylondybel og kemisk fastgørelse er velegnede til fastgørelse i dette materiale.
 
LECA
Et meget almindeligt byggemateriale. LECA bruges mest i enfamiliehusbyggeri. I industrielt byggeri bruges LECA mest i indvendige vægge og i skalvægge. Alle ekspanderende befæstelser er velegnede til brug i LECA. Begrænsninger er indbyrdes afstand, kantafstand og størrelsen af fastgørelsen.
 
BYGGEPLADER
Byggeplader er meget almindelige i alle bygninger og bruges oftest som overfladelag. Byggepladerne kan være gips- og gipsfiberplader, træfiberplader, finerplader, spånplader eller forskellige typer indvendige plader. Pladernes styrke og egenskaber varierer meget. Styrken af pladen og fastgørelsespunkterne på befæstelsen påvirkes også af det underliggende træ- eller stålkonstruktioner, for eksempel strøer.
 
TRÆ OG STÅL
Træ og stål er almindelige materialer i rækværk, spær, karme, gulve, altaner og andre indretningsdetaljer. Krav til styrke og holdbarhed gør, at valget af befæstelser er vigtigt både ud fra et miljø- og sikkerhedsmæssigt synspunkt.
 

Vælg altid befæstelse, der er egnede til korrosionsforholdene i det miljø, hvor du skal udføre arbejdet.

Korrosion
Korrosion betyder en ændring og nedbrydning af metaller på grund af påvirkning fra miljøet. Korrosion har en betydelig indflydelse på befæstelsens styrke. Korrosion viser sig som "rust", men korrosionen kan også være skjult i konstruktionen.
Galvanisk korrosion
Galvanisk korrosion opstår, når to metaller er i kontakt med hinanden i nærværelse af en elektrolyt (fugt). Der opstår en strøm, som opløser det mindre ædle metal (tærer). Rust spredes hurtigt, når et rustangreb sætter ind. For ikke at risikere konstruktionens langsigtede styrke, skal befæstelsen altid være den ædlere del af konstruktionen. Til udendørs montering anbefaler vi derfor altid befæstelser af austenitisk rustfrit stål.
Levetid for befæstelsen
For at bestemme levetiden for befæstelser er der udført feltforsøg med de mest almindelige befæstelser. Analysen viser hovedsageligt ud fra et sikkerhedssynspunkt og med hensyn til levetid og fremtidige vedligeholdelsesomkostninger, at kun befæstelser af austenitisk rustfrit stål A2/A4 bør anvendes i udendørs miljøer og kan klare alle korrosivitetsklasser. Befæstelsen skal altid have samme eller længere levetid end det materiale, der skal fastgøres i.